گفتوگوهای دو روزه اخیر دیپلماتهای آمریکایی و هیئت طالبان و ادبیات استفادهشده در بیانیهها و توییتهای دیپلماتهای آمریکایی نشان داد که مسئله حقوق بشر، زنان، و دولت فراگیر در افغانستان از چشم دولت آمریکا افتاده است و در مذاکرات دیپلماتهایی آمریکایی با طالبان، از مسائل مهم و کلیدی نیست.
در حالی که میلیونها زن و دختر در افغانستان از اساسیترین حقوق بشری خود که تحصیل و اشتغال است محروماند، رینا امیری، فرستاده دولت آمریکا در امور زنان و حقوق بشر، بر تعامل با طالبان تاکید میکند. امیری، که در مذاکرات دو روزه در دوحه حضور داشت، روز دوشنبه در توییتی مدعی شد که تعامل آمریکا با طالبان «بهدلیل اصرار گسترده افغانها و مدافعان حقوق بشر» است.
به نظر میرسد نقض گسترده حقوق بشر و بهویژه نقض حقوق زنان در افغانستان از دستور کار نشستهایی که میان طالبان و مقامهای آمریکایی برگزار میشود بهعمد کنار گذاشته شده است. مقامهای دولت بایدن، از جمله خودش، علاقهای به صحبت کردن در مورد افغانستان و فجایعی که پس از خروج آشفته نیروهای آمریکایی در آن کشور رخ داد ندارند. به همین ترتیب، در آستانه دو سالگی سلطه طالبان بر افغانستان، دیپلماتهای آمریکایی نیز میکوشند سلطه این گروه را رسمیت بخشند.
ادعای مبهم رینا امیری در مورد اینکه تعامل با طالبان «براساس اصرار گسترده» افغانها است انتقاد گسترده فعالان زن را در پی داشت. فعالان مدنی و سیاسی در افغانستان و بیرون از آن کشور رینا امیری را به سوءاستفاده از نام زنان افغانستان و تلاش برای لابیگری به نفع طالبان متهم کردند.
بنابر اصرار گسترده افغان ها و مدافعان حقوق بشر به ضرورت تعامل مستقیم با طالبان در مورد حقوق بشر، به ویژه محدودیت های شدید علیه زنان و دختران، به همکارانم در گفتگوها با طالبان پیوستم. ۴/۱https://t.co/eRvSuYQjwI
— U.S. Special Envoy Rina Amiri (@SE_AfghanWGH) July 31, 2023
گروههای متعددی از زنان معترض با انتشار پیامهایی در فضای مجازی رینا امیری را متهم کردند که با نادیده گرفتن حق اساسی و مشروع زنان افغانستان، برای رسمیت بخشیدن به فرمانهای زنستیزانه رهبر طالبان، با نمایندگان آن گروه در قطر ملاقات کرده است.
در بیانیههای زنان معترض افغان آمده است که دولت آمریکا بهجای حمایت از طالبان، که رژیمی انحصارگرا و تکجنسیتی در افغانستان برقرار کرده است، باید با نمایندگان واقعی مردم در مورد اوضاع آن کشور گفتوگو کند.
همزمان، لیندا توماس گرینفیلد، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد و رئیس دورهای شورای امنیت، روز سهشنبه در کنفرانسی مطبوعاتی گفت که دولت آمریکا طالبان را به رسمیت نمیشناسد و هیچ کمکی به این گروه نمیکند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
لیندا توماس گرینفیلد افزود که آمریکا به فشارهایش بر طالبان برای بازگشایی مدرسهها به روی دختران و همچنین بازگشت زنان به محل کار ادامه میدهد.
سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران دراین باره که دو سال است مدرسهها به روی دختران بسته شده است و زنان از حق اشتغال در افغانستان محروماند، گفت: «در مورد افغانستان، موضع ما بسیار روشن است. ما معتقدیم که دختران افغان باید اجازه داشته باشند به مدرسه بازگردند و زنان افغان نیز به کار خود بازگردند.»
در اعلامیههای طالبان و مقامهای آمریکایی، که در دوحه دیدار و گفتوگو کردند، اشاره صریح و روشنی به بازگشایی مدرسهها و دانشگاهها به روی دختران و زنان نشده است. در بیانیه توماس وست و رینا امیری، فرستادگان ویژه دولت آمریکا در امور افغانستان، ضمن اشاره به ضرورت بازگشایی مدرسهها و دانشگاهها به روی دختران آمده است که رعایت حقوق بشر در سیاست آمریکا اهمیت زیادی دارد و با توجه به این امر، طالبان باید حقوق زنان و دختران در افغانستان را رعایت کنند.
لیندا توماس گرینفیلد نیز در کنفرانس مطبوعاتیاش گفت که حقوق بشر از اولویتهای کلیدی در سیاست خارجی آمریکا است و آن دولت برای تحقق حقوق بشر و بهویژه حقوق زنان در جهان، از جمله در افغانستان، تلاش میکند. او همچنین افزود که در سومین دوره کاریاش در مقام رئیس شورای امنیت سازمان ملل متحد، مسائل حقوق بشر و حقوق زنان را در اولویت دستور کار این شورا قرار میدهد.
در حالی که آمریکا به کمکهای مالی به افغانستان زیر سلطه طالبان ادامه میدهد و دیپلماتهای آن کشور، از جمله رینا امیری و توماس وست، بر تداوم مذاکره و گسترش تعامل با طالبان تاکید دارند، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد مدعی شد که «ما به اعمال فشار بر طالبان ادامه دادهایم.»
گرینفیلد افزود: «ما طالبان را به رسمیت نمیشناسیم. بهدلیل تصمیم طالبان در جلوگیری از بازگشت دختران به مدرسه، ما هیچ حمایتی از آنها نکردهایم.»
سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد همچنین تصریح کرد که در دوره کاریاش در مقام رئیس دورهای شورای امنیت، افغانستان در راس فهرست موضوعهای مورد بررسی آن شورا قرار خواهد داشت.
هرچند دولت آمریکا هنوز طالبان را بهعنوان دولت رسمی افغانستان به رسمیت نشناخته است، روابط دیپلماتیک در سطوح گوناگون میان آمریکا و طالبان برقرار است. در دو سال گذشته، هیئتهای دیپلماتیک و امنیتی طالبان و آمریکا در دوحه دیدار کردند. در اعلامیه و مصاحبه اخیر توماس وست، فرستاده ویژه آمریکا در امور افغانستان، از اقدامهای طالبان علیه داعش خراسان ستایش شده است. پیش از این نیز جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، گفته بود که دولت آمریکا در مبارزه با القاعده از طالبان کمک میگیرد.
هرچند هنوز کمک مالی یا تسلیحاتی آمریکا به طالبان در مبارزه با داعش تایید نشده است، برخی منابع امنیتی میگویند در دو سال گذشته طالبان در این عرصه از حمایتهایی برخوردار بودهاند.